Et dykkerur er den største kategori indenfor ure og sandsynligvis det mest genkendelige sportsur. Det vil sige et ur designet til en bestemt besættelse eller aktivitet.  Specifikt er dykkeruret et ur, der kunne bæres af dybhavs og dykkere i stadig større dybder og stadig fungerer. Særligt indenfor denne kategori, har rolex og omega ure gjort sig bemærket med  bl.a. deres Rolex Submariner og Omega Seamaster. Derudover var det første dykkerur, der blev produceret et Rolex Oyster.

Rolex Oyster

Det første dykkeur var Rolex Oyster. Det blev introduceret i 1926 og havde en sag med en påskruet ryg og en skruekrone, der forseglede bevægelsen fra støv og vand – selv når uret var nedsænket. Det blev berømt i 1927, da Mercedes Glietze blev den første kvinde, der svømmede over den engelske kanal. Da beskyldningerne opstod om, at hun havde forfalsket svømmen, gentog hun diciplinen, mens hun bærer en Rolex Oyster som vedhæng.

Sådanne ure blev anset i 1960\’erne, da James Bond bar en Rolex ikke kun i romanerne, men også i de første 10 Bond film på skærmen. Dette gjorde så dybt indtryk på offentligheden, at et dykkerur sandsynligvis det det eneste værktøjsur, som man kan bære sammen med en smoking.

Hvorfor vælge et dykkerur?

Hvad der adskiller et dykkeur er, at det er designet til ikke kun at beskæftige sig med uslebne håndteringer, men også kan fungere som et praktisk ur under vand. Faktisk er dykkeuret mere end en måde at fortælle tid, det er også et stykke sikkerhedsudstyr. Dykkere er afhængige at meget nøje at holde øje med, hvor meget tid der bruges under vand. Hvis der går for meget tid under vands, risikerer man potentielt dødbringende konsekvenser, medmindre der foretages periodiske stop på vej op.

Et dykkerur er bemærkelsesværdigt for at have et tungt kabinet lavet af rustfrit stål eller noget andet hårdt materiale, der efter nutidens standarder kan modstå tryk på mindst 100 meter uden at lække eller gå på kompromis med mekanismen. Nogle moderne ure er vurderet til over 1000 meter og er udstyret med specielle ventiler, så helium kan undslippe under udvidede blandede dyk, ellers kan uret sprænge af internt tryk, når det vender tilbage til overfladen.

Dykkeur-displayet er meget enkelt med hænder, der er designet, så timer, minutter og sekunder ikke kan forveksles med hinanden, og mærkerne eller tallene er store, tydelige og lette at læse med lysende kapitler. Rammen er konstrueret til enten at låse på plads eller kun dreje mod uret. Dette gør det muligt for dykkeren at holde styr på tiden ved at indstille nulmærket over minuthånden. Ved kun at dreje mod uret kan ved et uheld at dreje rammen kun forårsage, at dykkeren overvurderer tiden i stedet for at undervurdere den – sidstnævnte kan være en potentielt dødelig fejl.

You may also like

5 thoughts on “Derfor er dykkerure blevet så populære

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *